24 Temmuz 2015 Cuma

SSMS yenileniyor! Artık daha yeni, daha dinamik, daha güncel!

Merhabalar,

Enterprise Manager'dan sonra SQL Server 2005 ile birlikte hayatımıza giren SQL Server Management Studio (SSMS) artık daha güncel ve dinamik olacak. Nasıl mı?

Şöyle efendim, şimdiye kadar SSMS'in yeni versiyonları hep SQL Server Database Engine'in yeni versiyonlarıyla birlikte, yani son versiyonlara göre bakarsak, iki senede bir çıkardı piyasaya. Özellikle Azure SQL Database gibi, 2 yıl gibi uzun aralıkları beklemeden sürekli yeni özelliklerin eklendiği dinamik bir servisin de devreye girmesiyle, SSMS'in de böyle dinamik bir şekilde güncellenmesi ihtiyacı hasıl oldu. Çünkü SSMS, Azure SQL Database servisinin yönetimi ve bu ortamda yapılacak geliştirme işleri için de kullanılacak en temel araç. Bu nedenle Azure SQL Database servisine yeni bir özellik eklendiğinde, bu özelliğin SSMS tarafından da desteklenmesi gerekiyor ve bu destek artık içinde bulunduğumuz bu süreçte 2 yıl gibi bir süre bekleyemez.

Bu kapsamda ben de Microsoft'un ilgili sayfasından SSMS'in bu yeni versiyonunu test makimene indirdim ve kurdum. SSMS'in bu versiyonu (SQL Server 2016 CTP 2.2 - 31,5MB), SSMS'in önceki versiyonlarıyla yanyana çalışabiliyor, yani bunu kurmadan önce eski versiyonları kaldırmanız şart değil. Ayrıca, SSMS'in bu versiyonu SQL Server 2005 versiyonundan itibaren tüm SQL Server servislerini de destekliyor.

SSMS SQL Server 2016 CTP 2.2
Yukarıdaki ekran görüntüsünden de görebileceğiniz gibi SSMS'in bu yeni versiyonu, güncellemeleri otomatik olarak yapabiliyor. Bunun yanında, aşağıdaki ekran görüntüsünde "Check for Updates…" menüsünü de görebilirsiniz. Eğer güncellemeleri kendiniz kontrol etmek isterseniz, bu yöntemi seçebilirsiniz.



SSMS'in özellikle Azure SQL Database ile birlikte gelecek olan yeni özellikleri destekleyebilmesi için ve bununla sınırlı kalmayarak SQL Server'ın kendi makinelerimizde kurulu olan versiyonlarındaki henüz desteklenmeyen bazı özelliklerin arayüz olarak desteklenmesi ve zaten var olan arayüzlerin iyileştirilmesi / geliştirilmesi için Microsoft'un bu hamlesi sevindirici. Böylece birçok iş için kullanıyor olduğumuz SSMS, genel SQL Server yüklemelerinden bağımsız bir hale geldi. Bakalım zaman, daha nelere gebe?

Ekrem Önsoy

Hiç yorum yok: