8 Temmuz 2015 Çarşamba

SQL Server 2016: Live Query Statistics

Merhabalar,

SQL Server 2016 ile ilgili pek öne çıkmamış bir yenilikten bahsetmek istiyorum size, Live Query Statistics!

Live Query Statistics'i, sorgularınız ile ilgili performans sıkıntılarını çözmek için kullanabilirsiniz, zaten diğer zamanlarda kullanmayın, çünkü dokümantasyondaki uyarıya göre sorgunuzun performansını ciddi şekilde olumsuz olarak etkileyebilir. Kullanımı, aynen Include Actual Execution Plan'da olduğu gibi, yine hemen Include Actual Execution Plan simgesinin sağ tarafındaki Include Live Query Statistics simgesine tıklayarak gerçekleştirilmektedir. Aşağıda ekran görüntüsünü de bulabilirsiniz.

Live Query Statistics
Yukarıdaki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz gibi önce Include Live Query Statistics simgesine tıklayıp etkinleştirin (Query Editor'de farenin sağ tuşuna tıklayarak veya Main Menu'deki Query alt menüsünden ulaşabilirsiniz bu özelliğe) ve sonra da sorgunuzu çalıştırın.

Eğer sorgunuz yeterince uzun sürüyorsa, karşınıza Live Query Statistics penceresi çıkacak ve burada ilgili operatörde ne kadar zaman geçirildiğini canlı olarak göreceksiniz. O anda hangi operatörde işlem yapılıyorsa ve işin yüzde kaçı tamamlandıysa, o anda o operatörün altında "… % done" yazıyor. Ayrıca sorgu çalışmaya başlar başlamaz da her operatörün altında aynı anda zaman işlemeye başlıyor ve hangi operatörde ne kadar zaman geçirildiyse o operatörün altına bu geçen zaman not ediliyor. Bunu daha iyi görebilmeniz için bir de aşağıdaki gibi sorgu çalışırken ekran görüntüsü aldım.

Live Query Statistics - While a query is being executed
Ayrıca en aşağıda artık sadece "Executing query…" yazmıyor, bunun hemen sağ tarafında da sorgunun toplamda yüzde kaçının tamamlandığı da yazıyor. Henüz çalışma sırası gelmeyen operatörlerin arasında ok değil, sola doğru hareket halinde (animasyonlu) noktalar var.

Dokümantasyonda da görebileceğiniz birkaç hatırlatmayı paylaşayım, Live Query Statistics Memory Optimized Table'larla, Natively Compiled Stored Procedure'larla ve Column Store Index'lerle kullanılamıyor. 

Live Query Statistics ile ilgili Books Online dokümantasyonuna buradan ulaşabilirsiniz.

Ekrem Önsoy

Hiç yorum yok: