18 Şubat 2014 Salı

SQL Server 2014 (CTP2)'de Öne Çıkan Yeniliklere Özet Bakış - 2

SQL Server 2014'teki yeni özellik ve yeteneklerden bahsetmeye devam ediyorum.

* Artık gerek Windows Azure'daki sanal makinenizde bulunan SQL Server veritabanlarının gerekse istediğiniz başka bir Veri Merkezindeki veya kendi sunucunuzdaki SQL Server veritabanlarınızın Data ve Transaction Log dosyalarını Windows Azure Blob Storage denilen yerde tutabilirsiniz.

Yani örneğin şirketinizin, fiziksel olarak da şirketinizde bulunan sunucularında yüklü olan SQL Server Instance'ınızda oluşturacağınız veritabanlarının Data ve Transaction Log dosyaları Windows Azure'un bulut ortamında barındırılabilir hale geliyor.

* Bir diğer yenilik, aslında SQL Server 2012 Service Pack 1, Cumulative Update 2 ile birlikte gelmişti. Bir veritabanının yedeğinin Windows Azure Blog Storage'ına alınabilmesinden bahsediyorum. Fakat bu versiyonda buluta yedek alma işlemi yalnızca T-SQL, Powershell ve SMO ile destekleniyordu. SQL Server 2014 ile birlikte bu özellik SQL Server Management Studio arayüzünden de yapılabilecek.

* Yine veritabanı yedeklemesiyle ilgili bir başka ve güzel yenilik ise artık veritabanları yedeklenirken aynı zamanda bir sertifika veya asimetrik anahtar ile şifrelenebilecek. Şifreleme algoritması olarak da şunlar destekleniyor: AES 128, AES 192, AES 256, and Triple DES.

Hiç yorum yok: