23 Aralık 2011 Cuma

SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 4

Varsayılan SQL Server kurulumundan sonra yapılmasında fayda olabilecek diğer SQL Server Server ayarlarından başka diğer bazıları:

- optimize for ad hoc workloads: Bu ayar, Plan Cache'in daha verimli kullanılmasını sağlar. Sunucuya birçok Ad Hoc sorgular geliyor olabilir, fakat bunlar sadece bir kere kullanılıyor ve daha da kullanılmıyor olabilir. Bu nedenle Plan Cache verimli kullanılmıyor olabilir. Eğer "optimize for ad hoc workloads" parametresini etkinleştirirseniz, o zaman ilk defa çalıştırılan bir Batch için geçici, özet bir plan oluşturulur Plan Cache'te ve eğer aynı Batch ikinci kere gelirse, bu sefer planın tamamı Plan Cache'te tutulur ve bu sayede hafıza yönetimi daha verimli bir şekilde yapılmış olur.

Örnek:
EXEC sp_configure "optimize for ad hoc workloads", 1
RECONFIGURE

- remote admin connections: Yine SQL Server 2005 ile birlikte gelen yeni bir özellik vardır, Dedicated Administrator Connection (DAC). DAC sayesinde, bir SQL Server Instance'ında donma, yetersiz hafıza veya CPU işlem yoğunluğu gibi sorunlar olduğunda ilgili Instance'a bağlanmamız mümkündür. Bu sayede kısıtlı da olsa sorunu çözebilecek belli müdahalelerde bulunabiliriz. Fakat DAC özelliği varsayılan olarak sadece SQL Server Instance'ının kurulu olduğu makine üstünden kullanılabilir. Yani DAC'ye uzaktaki bir makineden varsayılan olarak bağlanılamaz. Şayet "remote admin connections" parametresinin değeri "1" yapılırsa, o zaman bu mümkündür.

Örnek:
EXEC sp_configure "remote admin connections", 1
RECONFIGURE

Varsayılan bir SQL Server 2005 (ve üstü) kurulumlarda yukarıda belirttiğim SQL Server Configuration parametreleri etkin değildir ve bunlar SQL Server Instance'ınızın performansını ve işlevselliğini olumsuz şekilde etkileyebilir. Ben ortamımda yaptığım kurulumlardan sonra bu özellikleri etkinleştiriyorum, eğer sizin ortamınıza da uygunsa siz de bu ayarları yapmayı düşünebilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer ipuçları:
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 1
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 2
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 3
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 5
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 6
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 7
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 8

Hiç yorum yok: