20 Aralık 2011 Salı

SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 1

SQL Server kurulumlarının birçok kurumda SQL Server DBA'leri tarafından yapılmadığını gözlemledim. Bu kurulumlar genelde ya yazılımcılar tarafından ya da genel olarak sistem alt yapı bölümünde çalışan personel tarafından yapılıyor. Tabii hal böyle olunca, SQL Server'ın verimli ve sağlıklı çalışabilmesi için yapılması gereken birçok ayar gözden kaçıyor.

Sizlerle paylaşıyor olacağım bu kurulum ipuçlarını nihai doğru olarak almanızı beklemiyorum, bunlar benim kendi ortamıma uygun olduğu için uyguladığım pratikler. Sizlerin ortamlarının daha farklı ihtiyaçları olabilir. Bu nedenle sizlerle paylaşacağım ipuçlarının açıklamalarını da elimden geldiğince yapacağım. Sizin ortamınız için iyi gelip gelmeyeceğine de bu sayesi sizler karar verebileceksiniz.

Bu başlık silsilesiyle, ipuçlarını ayrı ayrı paylaşacağım; belki daha sonra tek bir yazı altında toparlarım.

Sunucunun mimarisine göre, kurulum yapılmadan önce SQL Server servis hesabı olarak kullanılacak hesaba Local Security Policy'de "Perform volume maintenance" hakkı verilmelidir. (Control Panel->Administrative Tools->Local Security Policy->Local Policies->User Rights Assignment)

Perform volume maintenance: Bu hak sayesinde, SQL Server için Instant File Initialization özelliğini açmış olacaksınız. Bu özellik sayesinde:
- Bir veritabanı oluştururken,
- Varolan bir veritabanına veri dosyası eklerken (bu özellik Transaction Log dosyalarında işe yaramıyor),
- Autogrowth dahil, varolan bir dosyanın boyutunu büyütürken,
- Bir veritabanını Restore ederken.

İşlemi anında gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Aksi takdirde, yani bu özellik kullanılmadığında ise, yukarıda belirttiğim işlemler gerçekleşirken, dosya boyutu kadar sıfır, dosyanın içine yazılıyor ve dosyalar bu şekilde oluşturuluyor. Haliyle de örneğin 50GB'lık bir dosyayı yukarıda sıraladığım şekilde oluşturmak istediğinizde uzun süre beklemek durumunda kalabiliyorsunuz.
Özellikle de üretim sunucularınızda gerçekleştirmek istediğiniz işlemleri en kısa zamanda gerçekleştirmek istersiniz. Kimse bu işlemlerde vakit kaybetmek istemez. Özellikle bazı durumlar oldukça kritik olabiliyor ve bu durumlarda bu özelliğin nimetlerinden faydalanmayı kesinlikle istersiniz.

Şayet SQL Server kurulumunu zaten yaptıysanız ve bu özelliği daha sonra etkinleştirmek isterseniz, SQL Server servis hesabına bu hakkı verdikten sonra, bu özelliğin etkinleşmesi için SQL Server Database Engine servisini kapatıp tekrar başlatmanız gerekmektedir.

Konuyla ilgili diğer ipuçları:
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 2
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 3
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 4
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 5
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 6
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 7
SQL Server Kurulumlarında Gözden Kaçanlar - 8

Hiç yorum yok: