5 Ağustos 2008 Salı

Unable to start service SQLAGENT$ on server.

HATA MESAJI:
"Unable to start service SQLAGENT$ on server.

Access denied (ObjectExplorer)"

AÇIKLAMA:
Windows Vista ve Windows Server 2008 işletim sistemleriyle hayatımıza giren yeni bir özellik olan User Account Control güvenlik sistemi nedeniyle türlü türlü yeni sorunlarla karşılaşıyoruz. İşte karşınıza çıkan bu sorunun da nedeni UAC.

Aslında güzel bir sistem ve normalde kullanılmasını tavsiye ederim. İstisnai durumlarda elbette kapatılabilir.

UAC konusu bu yazımın amacı değil bu nedenle bu konuya uzun uzadıya girmeyeceğim. Ama aldığınız bu hata mesajının sorumlusu da UAC' dir.

ÇÖZÜM:
Bu sorunu iki yolla aşabilirsiniz:

1- SQL Server Management Studio uygulamasını doğrudan çalıştırmak yerine, fare ile üzerinde sağ tuşa tıkladıktan sonra "Run as Administrator" seçeneğini seçerek çalıştırın. Çünkü sizin hesabınız bir yönetici hesabı da olsa, UAC açıkken siz talep etmediğiniz sürece Windows Vista size normal kullanıcı muamelesi yapacaktır.

2- UAC' yi kapatın. Ama dediğim gibi, çoğu durum için UAC' nin kapatılmasını tavsiye etmiyorum.

UAC' yi bir çok yolla kapatabilirsiniz, ama en pratiği MSCONFIG (Başlat\Çalıştır = MSCONFIG) uygulamasında bulunan Araçlar isimli sekmede UAC' yi kapatmak için bir seçenek göreceksiniz. Ya da, Denetim Masasındaki Kullanıcı Hesapları' ndan UAC' yi açabilir veya kapatabilirsiniz. Bu işlemin geçerli olabilmesi için bilgisayarınızı kapatıp tekrar açmanız gerektiğini unutmayın.

Hiç yorum yok: