5 Mayıs 2008 Pazartesi

Your upgrade is blocked. For more information about upgrade support, see the "Version and Edition Upgrades" and "Hardware and Software Requirements" t

BİLGİ MESAJI:
Reason: Your upgrade is blocked. For more information about upgrade support, see the "Version and Edition Upgrades" and "Hardware and Software Requirements" topics in SQL Server 2005 Setup Help or SQL Server 2005 Books Online.

Build version check: Your upgrade is blocked because the existing component is a later version than the version you are trying to upgrade to. To modify an existing SQL Server component, go to Add or Remove Programs in Control Panel, select the component you would like to modify, and then click Change/Remove.

AÇIKLAMA:
Bu mesjı SQL Server 2005' i yüklerken alabilirsiniz. SQL Server 2005 Setup' ta, "Instance Name" isimli pencerede SQL Server için bir Instance şekli seçtikten sonra eğer önceden SQL Server ile ilgili yüklenmiş bileşenler varsa "Existing Components" (Varolan Bileşener) diye bir pencere daha çıkar.

Bu pencerede eğer işaretlenmemiş bir seçim kutusu görürseniz, anlayın ki o seçim kutusunun etiketinde yazan bileşen yüklenemeyecektir. İşte Mesaj Başlığında yazan bilgi mesajı da bu konu hakkındadır. Elbette başka nedenleri de olabilir, fakat bu yazımda ben bu neden hakkında yazıyorum.

Bu sorunla(?) ne gibi bir durumda karşılaşabileceğinizi daha iyi gösterebilmek için bir senaryo oluşturacağım (ki gerçek hayatta da birebir karşılaştığım bir senaryodur):

Senaryo:
İlk önce, bir SQL Server 2005 Express Edition (SP2) Instance' ını sisteminize yüklediğinizi varsayalım. "Database Engine" ile birlikte, "Workstation Components" ı da yüklediniz.

Ardından, bir de SQL Server 2005 Standard Edition (RTM) yüklemek istediniz. Yükleme esnasında Standard Edition' ın Workstation Components' ını da seçtiniz. Tabii SQL Server 2005 Express Edition ile birlikte SQL Server Management Studio gelmediği için, ama Standard Edition ile geldiği için bu sefer Client Tools' u da yüklemek istediniz, onu da seçtiniz.

Ama "Workstation Components" ı zaten Express Edition ile yüklemiştiniz, yani sistemde "Workstation Components" zaten yüklü görünüyor ve "Workstation Components" da SQL Server' ın Ortak Bileşenlerindendir. Yani her SQL Server sürümü için ayrı ayrı kurulmaz, bir kere kurulur ve tüm SQL Server versiyon ve sürümleri Ortak Bileşenleri kullanır. RTM (Release to Manufacturer "versiyon 1399"), SP2 (Service Pack 2 "versiyon 3159") den daha eski bir versiyon olduğu için, "Existing Components" sayfasında Mesaj Başlığında belirttiğim bu mesajlar ile karşılaşırsınız. Çünkü eski bir bileşen yeni bir bileşenin yerini alamaz.

Bu sorunu çözmek için Denetim Masasındaki Program Ekle\Kaldır' a gidip "Microsoft SQL Server 2005" öğesini seçip "Kaldır" düğmesine tıklamalısınız. Açılan penceredenin alttaki liste kutusundan "Workstation Components" ı seçip, kaldırma işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Ardından da SQL Server 2005 Standard Edition (veya sizin durumunuzda neyse artık o sürümü) çalıştırıp, kurulumunuza devam etmelisiniz. Bu yüklemede "Workstation Components" ı seçtiğinizde, geçen seferki gibi "Existing Components" penceresiyle karşılaşmayacaksınız. Çünkü yüklü olan bir "Workstation Components" bileşeni olmayacak.

Hiç yorum yok: